Voor spoed 24/7 0161 496016

Aandacht bij droogzetten

Met het warme weer hebben wij weer een flink aantal koeien gezien die een uierontsteking krijgen met het droogzetten of in de droogstand. Dit geeft vaak hele zieke koeien en geeft enorm veel schade. Deze dieren hebben vaak een slechte prognose: de kans op volledig herstel is klein. Mede omdat ze vaak laat onderkend worden en de meest gebruikte droogzetter doet helaas niks tegen Coli infecties!

Hierbij een aantal tips voor het droogzetten:

  • Verlaag in de laatste week voor het droogzetten de melkproductie van de droog te zetten koeien door ze een minder energierijk rantsoen te geven. Een melkgift lager dan 12 kg per dag stimuleert de productie van keratine wat zorgt voor het afsluiten van het slotgat. Een lage melkgift vermindert bovendien het uitliggen van melk in de eerste dagen na het droogzetten. Zo houdt u de boxen droger en de infectiedruk lager.
  • Richt uw aandacht volledig op het droogzetten. Melk de droog te zetten koeien daarom als eerste of als laatste.
    Bewaar injectoren in de melkput/separatie-ruimte altijd droog en schoon/afgedekt.
  • Gebruik voor het droogzetten schone handschoenen; dus niet de handschoenen waarmee u al heeft gemolken.
  • Desinfecteer de handschoenen bij het droogzetten van meerdere koeien (meer dan 5) tussentijds met bijvoorbeeld sterillium of spiritus.
  • Ontsmet voor het toedienen van de injector alleen het slotgat en voorkom dat u vuil van de speen naar het slotgat wrijft. Gebruik per speen een nieuw desinfectiedoekje (deze hoeft u niet uit te vouwen).
  • Knijp bij het toedienen van een teatsealer (OrbeSeal) de speen met de vingertoppen bij de uier dicht om te zorgen dat de teatsealer het tepelkanaal goed afsluit.
  • Dip of spray de spenen goed na het droogzetten, waarbij ten minste 50% van de speen rondom wordt geraakt.
  • Laat de koeien na het droogzetten ongeveer 30 minuten aan het voerhek staan; het slotgat krijgt dan tijd om te sluiten en de speendip/spray kan dan voldoende inwerken. De OrbeSeal krijgt de gelegenheid om zich in het tepelkanaal te stabiliseren. Als een koe direct na het droogzetten gaat liggen, kan door opwaartse druk een deel van de teatsealer in de uier terechtkomen.
  • Controleer de droge koeien en het uier hiervan de eerste 3 dagen na droogzetten.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top