Voor spoed 24/7 0161 496016
konijn sterilisatie

De dierenarts voor alle knaagdieren

Heeft u knaagdieren in huis (of in de tuin) zoals konijnen, cavia’s of hamsters? Ook die moeten soms naar de dierenarts. Dan wilt u natuurlijk wel een dierenarts die gespecialiseerd is in knaagdieren en uw lieve dier alle zorg biedt die het nodig heeft. De konijnen, cavia’s en hamsters komen natuurlijk het meest voor als huisdier, maar ook wanneer u een bijzonder knaagdier heeft, kunt u bij Dierenkliniek ‘t Leijdal terecht. Heeft u bijvoorbeeld een fret of een tamme rat of muis? Ook voor deze diertjes staan we klaar. 

Met uw konijnen naar de dierenarts

Wanneer moet u eigenlijk met konijnen naar de dierenarts? Natuurlijk kunt u het konijn door de dierenarts laten controleren wanneer u het net heeft aangeschaft om zeker te weten dat het konijn gezond is. Daarnaast zijn er verschillende vaccinaties die voorkomen dat uw konijn bepaalde ziektes krijgt zoals myxomatose en VHD. Als het om een vrouwtje gaat, is het ook verstandig om het konijn te laten steriliseren om baarmoederhalskanker en -ontstekingen te voorkomen. We raden aan dit te doen rond een leeftijd van zes maanden. 

Daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat uw konijn ziek is. Konijnen zijn actief, alert en houden zichzelf in principe altijd schoon. Wanneer dat verandert, is het verstandig om eens langs de dierenarts te gaan. Als u iets vermoedt, kunt u ook altijd eens kijken naar de ontlasting van uw konijn. Kleine, harde keutels kunnen wijzen op een verstopping en te natte keutels op darmklachten. Ook wanneer uw konijn niet meer eet is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan. Daarnaast kan de dierenarts u ook altijd helpen bij het knippen van de nagels van uw konijnen. 

konijn sterilisatie
konijn aangeboden leijdal
bonnie-kittle-MUcxe_wDurE-unsplash

Wanneer moet een cavia naar de dierenarts?

Cavia’s hebben geen inentingen nodig, dus daarvoor hoeft u niet naar de dierenarts. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed op uw cavia te letten. Wanneer uw cavia niet meer zo alert is, zijn vacht er slecht uitziet of hij niet meer goed drinkt en eet, is het belangrijk om meteen naar de dierenarts te gaan. Zeker wanneer uw cavia slecht eet. De darmen kunnen daardoor van slag zijn, terwijl de oorzaak vaak bij scheve of te lange tanden ligt. De dierenarts kan dit verhelpen/ Daarnaast hebben cavia’s vitamine C hard nodig, maar dit maken ze zelf niet aan. Daarom is het belangrijk om dit via tabletten toe te dienen of te kiezen voor speciaal caviavoer met toegevoegd vitamine C. Wanneer u ziet dat het minder goed gaat met uw cavia, is het dus altijd verstandig om ermee naar de dierenarts te gaan. 

Met uw hamster naar de dierenarts

Ook bij de hamster zijn er geen vaccinaties nodig, dus daarvoor hoeft u geen afspraak te maken bij de dierenarts. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk om de gezondheid van uw hamster in de gaten te houden. Let goed op of de hamster goed eet en drinkt en weeg de hamster om de zoveel tijd om goed te kunnen zien of de hamster niet afvalt. Bij jeuk, rode plekken, een vieze neus of vieze ogen of oren of wanneer de cavia diarree heeft, is het zaak om de dierenarts in te schakelen. 

Maak een afspraak bij de dierenarts voor uw knaagdier

Wilt u de gezondheid van uw konijn, cavia, hamster of ander knaagdier laten controleren? Dan bent u van harte welkom bij Dierenkliniek ‘t Leijdal. Een specialist onderzoekt uw knaagdier volledig en zorgt ervoor dat uw dier snel weer beter wordt. We hebben geen inloopspreekuur. Om ervoor te zorgen dat u nooit lang hoeft te wachten, werken wij alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken door te bellen naar 0161 496016.