skip to Main Content
Voor spoed 24/7 0161 496016

Is het vaccineren van uw hond of kat belangrijk?

Bij het vaccineren van uw huisdier is het belangrijk dat er immuniteit tegen verschillende ziektes wordt opgebouwd. Dit geldt niet alleen voor het individuele dier maar ook zeker voor de groep / populatie.

Vaccineren is als individu belangrijk om uw huisdier bescherming te geven tegen levensbedreigende ziekten die hij of zij op kan lopen tijdens een uitbraak. Zeker zo belangrijk is de vaccinatie voor bescherming van de hele populatie: hoe meer dieren er gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans bestaat op een uitbraak van een “nieuw” of bestaand virus. Een vaccinatie is bedoeld om weerstand op te kunnen gaan bouwen maar hier zelf niet ziek van te worden.

Tegen welke ziekten kan ik mijn hond laten vaccineren?

De essentiële ziektes waar honden momenteel voor gevaccineerd worden zijn:
– Hondenziekte ook wel bekend als CDV
– Ziekte van Weil ook wel leptospirose
– Hepatitis (HCC)
– Hondenadenovirus / leverziekte (CAV)
– Hondenparvovirus type 2 (CPV-2)
– Besmettelijke hondenhoest
– Hondsdolheid (Rabiës)

Tegen welke ziekten kan ik mijn kat laten vaccineren?

De essentiële ziektes waar katten momenteel voor gevaccineerd worden zijn:
– Kattenparvovirus (FPV)
– Feline calcivirus (FCV)
– Herpesvirus (FHV-1)
– Rabiës

Wanneer laat ik mijn dier vaccineren?

Een pup/kitten wordt in zijn eerste levensweken beschermd door afweerstoffen, die het uit de moedermelk heeft binnengekregen. Vanaf 6 weken leeftijd nemen deze afweerstoffen af en dient de pup/kitten via vaccinatie te worden beschermd.

Wij vaccineren “op maat”. Dit houdt in dat jaarlijks wordt bekeken welke vaccinatie echt nodig is voor uw huisdier. Komt u met uw dier naar onze kliniek dan zal onze dierenarts uw huisdier eerst uitgebreid onderzoeken. Tijdens deze onderzoeken kunnen mogelijke aandoeningen vroegtijdig worden opgespoord. Wanneer uw dier gezond is kan de vaccinatie worden gegeven. Is uw huisdier niet lekker dan is er een mogelijkheid dat de vaccinatie uitgesteld zal worden.

Elk jaar de volledige vaccinatie toedienen is niet nodig. Daarom vaccineren wij op maat. Een puppy zal op 6,9,12 weken gevaccineerd worden. Omdat niet elke hond voldoende afweerstoffen aanmaakt adviseren wij uw hond vervolgens op 11 maanden leeftijd te vaccineren.

Na de vaccinatie op 11 maanden kan uw hond jaarlijks geënt worden. Niet elk jaar is hetzelfde vaccin nodig. Zo vaccineren we elk jaar voor de ziekte van Weil ook wel bekend als de “kleine cocktail” en maar 1x per 3 jaar voor ook tegen hondenziekte en hondenadenovirus, de “grote cocktail”. Ziekte van Weil is ook bekend als voorkomende ziekte bij mensen.

6 weken             Puppy vaccinatie met Distemper en Parvo
9 weken             Distemper, Parvo, Hepatitis, Leptospirose, Parainfluenza,Besmettelijke hondenhoest
12 weken           Herhaling Distemper, Parvo, Hepatitis, Leptospirose en Parainfluenza
11 maanden      Herhaling volledige vaccinaties

Doordat honden veel in aanmerking komen met andere honden vaccineren wij ook 1x per jaar tegen de besmettelijke hondenhoest. Deze vaccinatie kan worden gegeven per injectie maar ook met een druppel rechtstreeks in de neus.

Voor katten is er een ander vaccinatie schema. Via de moedermelk krijgt een kat antistoffen tegen verschillende ziektes. Deze antistoffen verdwijnen op een leeftijd tussen 6 en 16 weken. Nu is het tijd dat het kitten zelf weerstand op gaat bouwen. Een kitten vaccineren we daarom op een leeftijd van 9 weken en 12 weken. Vervolgens elk jaar voor niesziekte en eenmaal in de 3 jaar voor kattenziekte.

Mag mijn hond of kat mee naar het buitenland?

Om met je hond of kat naar het buitenland te mogen reizen hebben ze een rabiësvaccinatie nodig. Deze mag zowel een hond als een kat vanaf de leeftijd van 12 weken krijgen.

paspoort voor dieren
Denk niet alleen aan uw eigen paspoort, maar ook die van uw dier.

Na het geven van deze vaccinatie bent u verplicht nog 21 dagen in eigen land te blijven. Pas na deze 3 weken mag u met uw dier de grens over.

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn hond of kat aan wil bieden voor de vaccinatie?

– Om de werking van de vaccinatie zo optimaal mogelijk te krijgen adviseren wij u om uw huisdier 2 weken voor de datum van de vaccinatie te ontwormen
– Kleine rassen zoals bijvoorbeeld de chihuahua’s en pinchers adviseren wij vlak voor de vaccinatie thuis te laten eten. Dit voorkomt een mogelijk suiker te kort, indien het hondje door stress of pijnlijkheid na de vaccinatie niet direct wil eten.
– Kleine rassen vaccineren en chippen we niet tijdens één consult

Titerbepaling tegenover vaccineren

Tegenwoordig wordt er ook veel gesproken over titerbepaling vs. vaccinatie. Bij een titerbepaling wordt er gekeken of er nog voldoende afweerstoffen tegen de gevaccineerde ziekten zijn. Mocht er dan een goede titer worden gevonden, dan kan besloten worden om nog 1 jaar te wachten met hervaccinatie. Echter deze test geeft niet aan voor hoe lang deze afweer nog aanwezig is en is dus een momentopname. Daarbij is er geen titerbepaling mogelijk voor de ziekte van Weil (leptospirose). Wij voeren zelf geen titerbepalingen uit bij ons in de kliniek. Wanneer u uw hond graag wil laten titeren, kunnen wij na bloedafname het onderzoek in het laboratorium aanvragen.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Meer informatie nodig? Vul dan onderstaand contactformulier in!

    Naam *

    E-mailadres *

    Telefoonnummer *

    Onderwerp: *

    Uw bericht *

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Hart.

    Deel dit bericht op social media:
    Back To Top